Eeuwenoud stadhuis van Gouda krijgt metamorfose

Het iconische stadhuis van Gouda ondergaat vanaf 2025 een uitgebreide renovatie. Het pand is een van de oudste gotische stadhuizen van Nederland en werd voltooid in 1450. Sindsdien heeft het talloze restauraties ondergaan. Deze nieuwste renovatie is gericht op het behoud van het monumentale karakter, het verbeteren van de duurzaamheid en het vergroten van de toegankelijkheid van het gebouw.

Toegankelijk

Gemeente Gouda: “Het stadhuis van Gouda is een onmisbaar deel van ons cultureel erfgoed. Met deze renovatie willen we ervoor zorgen dat toekomstige generaties ook kunnen genieten van dit prachtige gebouw.” De renovatie omvat onder meer de restauratie van de gevels, het vervangen van verouderde installaties, en het verbeteren van de isolatie om energie te besparen. Daarnaast worden er aanpassingen gedaan om het gebouw beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.

Tijdens de renovatie blijft het stadhuis deels toegankelijk voor publiek, hoewel sommige delen tijdelijk gesloten zullen zijn. De gemeente Gouda werkt nauw samen met experts op het gebied van monumentenzorg om ervoor te zorgen dat de historische waarde van het gebouw behouden blijft. Vanaf het moment dat de verbouwing start, zal het Stadhuis niet meer gehuurd kunnen worden voor evenementen. In 2024 is het dus voorlopig de laatste mogelijkheid om een diner, feest of bijeenkomst in het meest iconische gebouw te boeken!